MK ili MC

Tradicionalni Moto Klubovi i Boje:

Boje predstavljaju pripadnost pojedinca nekoj moto grupi ili klubu. Zavisno o tome o kakvom se klubu radi boje će biti iz jednog, dva ili tri dela. Na putevima se primećuje još jedna sličnost a to je MK (RC-Riders Club) ili MC oznaka koja se nalazi na bojama ili je izdvojena na malom patch-u (prišivak) u sklopu ostatka boja. U svetu je (sa malim izuzetcima) pravilo da su klubovi sa trodelnim oznakama, tradicionalni ”Outlaw” ili ”1%” klubovi.

Ostali klubovi su obično klubovi zaljubljenika motora ili određenog tipa motora. Npr. Yamaha Riders ili HOG (Harlei Ovners Group). Razlike između tih dveju grupa su nekada jako velike, a nekada neprimetne, zavisno o tome na kojem je stadijumu MK (RC) klub u svome razvoju i čemu teži.

U MK (RC) klubovima Boje se kupuju (ako to drugačije nije regulisano u samom klubu) dok se u MC klubovima boje zaslužuju i to periodom stažiranja. ”Prospect period”. (Prospect – onaj koji se nada uspehu ili onaj koji teži uspehu).

U MC klubovima boje su vlasništvo kluba dok u drugom slučaju, boje mogu ili ne moraju biti vlasništvo pojedinca koji ih je kupio.

To su ukratko samo neke od pojedinosti po kojima se razlikuju tradicionalni MC od MK (RC) klubova.

”1%” Klubovi ili ”1%” Bajkeri

Za etiketu ”1%er” (one percenter) zaslužna je AMA (American Motorcycling Association) koja je 1947g posle incidenta u Hollister California izjavila da su samo jedan posto motorista “bad guis” dok je ostalih 99% “good people”. Incident se desio u periodu od 3. do 6. jula 1947 godine, kada su se bajkeri, koji su došli na godišnju proslavu 4.Jula/Srpnja (Dan Nezavisnosti SAD), pobunili zbog hapšenja nekolicine od njih i uvođenja policijskog časa u gradu. Javnost je tada bila šokirana događajem i policijskim izveštajem o istome i tada se oglasila AMA poznatom ”1%er” definicijom.

Kasnije su Hells Angels-i prihvatili taj simbol u znak odbacivanja društveno nametnutih normi a njihov primer su sledili i drugi slični klubovi. Kako su klubovi prihvatali taj simbol tako su ga prihvatali i pojedinci koji su sebe smatrali ili se smatraju ”1%er”.

Danas se smatra da su ”1%er” u stvari jedini pravi bajkeri, ostatci ili sledbenici starog viteškog kova bez obzira na stereotipe.

Bajkeri u stvari ne razmišljaju šta drugi misle o njima, jer su svojim određenjem da pripadaju sub-kulturi nekog kluba ili bajkerskog sveta uopšte odbacili društveno prihvaćene norme ponašanja i žive pod motom:

“Mi poštujemo Vaše zakone ali živimo po našim zakonima”.

Drugim rečima: ”Ovo što radim, radim zbog svoje odluke i ne interesuje me šta neko drugi misli o tome. Ako nam se pri tome nešto “prišije”, npr.da sam 1% er, otpadnik od društva i slično, ne bih želeo da razočaram te koji mi prišivaju takve etikete te se ponašam u skladu sa tim kako očekuju. Mi jesmo 1%er jer je samo jedan posto onih koji su u stanju da postanu članovi kluba a to je kvalitet nasuprot kvantiteta. Mi se prema svima postavljamo sa poštovanjem i onako kako bi želeli da se neko prema nama odnosi, a u suprotnom mi ćemo biti i gori. Mislimo da je to sasvim normalno”. (Ralph B.citat).

U svakom slučaju, oni koji žele da znaju nešto više o tome znat će, a oni koji pitaju kako se može saznati nesto više o tome, ni ne trebaju da znaju.

Odnosi između MC i MK (RC) klubova:

Bez obzira na glasine i stereotipe, MC i MK (RC) klubovi nemaju nikakvih sukoba interesa. Krajem 70tih prošlog veka, održan je zajednički sastanak američkih predstavnika MK (RC) i MC klubova i tada je donešena zajednička izjava koja u principu glasi:

– MC klubovi se neće mešati u rad MK (RC) klubova niti ih na bilo koji način ometati.

– MK (RC) klubovi se neće ponašati kao MC klubovi, a ako se budu tako ponašali biće tretirani kao takvi i od njih će se očekivati da ispune uslove koje mora ispuniti svaki MC klub.

Verovatno će neupućeni postaviti pitanje kakve to ima veze sa nama jer svi navedeni primeri i pravila su iz Amerike, a mi smo na drugom kontinentu.

Biti bajker nije teritorijalnog karaktera. Za bajkera pojam slobode su beskrajni putevi otvorenih granica i stvaranje novih prijateljstava, bez obzira na teritorijalno-nacionalno-versku ili bilo koju drugu pripadnost (ne odnosi se na članstvo u pojedinim klubovima).

To su stvari koje su kao i zakoni fizike jednaki bilo gde u svetu, i ništa ne menja mesto gde su ti zakoni prvi put definisani.

Mi smo deo sveta, i za nas vredi isto što važi za ostatak jer to nema veze sa društvenim uređenjem, nego sa ljudskim karakterom i nagonom za samoodržanjem.

 

I DA SE PODSETIMO

1.Ne ulazi u klub zbog vlastitih interesa.
2.Klub prihvati kao organizaciju prijatelja koji vole motore i druženje.
3.Ne budi zavidan članu kluba zbog…
4.Pokušaj uvek pomoći svakom članu kluba ako zatreba ili ako zatraži pomoć.
5.Uvažavati različita mišljenja i ne započinjati svađu zbog različitog mišljenja.
6.Svako mora biti podložan kritici i svaka kritika mora biti potkrepljena činjenicama.
7.Kritike prihvatiti kao dobronamerni savet.
8.Ako smatraš da ti klub stvara opterećenje na poslovnom ili…planu,vrati boje i ostani prijatelj s ostalim članovima kluba.
9. Svi članovi treba da se osećaju ravnopravno.
10.Svi članovi kluba treba da prihvate činjenicu da su zamenjivi.
11.Svaki član kluba treba doprineti radu i boljem napredku kluba ili barem pokušati.
12.Različitosti članova kluba treba usmeriti u unapređenje kluba.
13.Sastanke pozivati i zakazivati kada za to postoji razlog.
14.Na sastanke dolaziti redovno i uvek na vreme.
15.SASTANAK NE DOŽIVLJAVATI KAO OBAVEZU VEĆ KAO SUSRET S DRAGIM PRIJATELJIMA.
15.Ako imaš neko mišljenje za rad ili organizovanje kluba to iznesi na sastanku.
16.Problemi u vezi nekog člana (ako ih ima) rešavaju se isključivo unutar kluba.
17.Uvek održi dato obećanje u vezi bilo kakve akcije kluba.
18.Nikad ne prenosi novosti vezane za rad kluba nekome ko nije u klubu.
19.BUDI PONOSAN NA BOJE KOJE NOSIŠ!!!

Preuzeto iz knjige : ”Istorija moto klubova” (Autorsko pravo : motoskupovi.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.