Putopis. Belogradchik – Bugarska by Marko

screenshot_1Autor: Marko, Kula

Tekst, foto i video materijal je autorsko delo. Navedeni putopis je odobren od strane autora i prenešen je u potpunosti bez korekcija i izmena sadržaja.

Malo sam se raspitivao na forumu i zbog lepih slika jednog putopisa odlučih i ja da obiđem malo Bugarsku, odnosno njen severo-zapadni deo i obiđem kamene formacije koje se nalaze u blizini grada Belogradchik.

U petak sam direktno sa posla krenuo za NS da pokupim Milicu pa onda autoput do Paraćina. Od Paraćina predobrim putem (bolje reci pistom) do Zaječara gde smo spavali kod Milicinog kolege sa posla.

image.jpg

Prolazimo pored Rtnja.

RTANJ.jpg

U Zaječar stižemo po mraku, ali ipak punih baterija zbog stvarno odličnog puta gde je greota voziti sporo. Nema oštrih krivina, nema iznenadjenja na putu, asfalt nov i ravan. Jedan jedini ležeči policajac na celom putu..i to lepo obeležen. Ma divota..

Rano ujutro krećemo za bugarsku. Prolaz na granici brz i bez zadržavanja. Kako se udje u Bugarsku primećuje se drastičan pad kvaliteta svega….puta, signalizacije..sela su uglavnom ruinirana i slabo održavana.

Anyway..po savetu kolege ne idemo odmah posle granice desno već nastavljamo prema vidinu. Kolega nas je pametno savetovao jer je taj put OČAJ (morali smo ga proći u povratku i osetiti taj shit od puta).

Nismo išli skroz do Vidina već smo u mestu Kula skrenuli prema Belogradchiku. Put je isto loš ali prohodan. Bez udarnih rupa ali na par mesta sa nezgodnim ulegnućima i šljunkom po krivinama.

Kako se približavamo destinaciji put je sve bolji tako da je zadnjih 10ak kilometa bilo pravo užianje. Vozi se kroz šumu sa lepim krivinama ali i dalje sa dosta sitnog kamenja po putu.

image.jpg

Nema zadržavanja u gradu..banke ili ne rade subotom ili ne rade tako rano (oko 9, pola 10, po njihovom vremenu).

Odmah idemo do tvrđave i tamo menjamo novce, plaćamo karte i presvačimo se za pentranje po kamenju :) Ali prvo malo da se prošetamo po tvrdjavi koja se tu nalazi.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Vreme je malo da ko kozice skakućemo po kamenju i da se slikamo. Sam ogradjen deo nije toliko veliki ali pruža lepu panoramu. Ko hoće avanturistički da uživa onda lepo šator na ledja i u podnožje pa pešačenjem da obilazite nedeljama :) Ima tu mnooogo kvadratnih kilometara prostora za obići tako da se mi nismo odvajali od obezbeđene turističke zone. Kažem obezbeđene jer se nalaze rukohvati i kapije ali koje smo mi velikodušno preskakali i bacali pogled preko ivice :)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Nema nešto puno slika jer smo uglavnom sedeli, doručkovali i uživali u pogledu i tišini.

Pošto smo pogledali šta smo hteli, preznojili se pet puta od vrućine, sunca i skakanja po kamenju odlučili smo da odemo do jedne pećine koje je izgledala obećavajuće.

u pitanju je pećina Magurata koja se nalazi 25km od Belogradchika. Put do tamo je očaj. Da sam znao gde sam se uputio ne bih ni išao iako sam ljubitelj pećina.

Navigacija pravi problem jer je ceo taj deo bugarske loše pokriven. Najnovije mape pokazuju ulice koje ne postoje. Ulice koje postoje nisu upisane a najčešći problem se javlja da navigacija kaže da je put prohodan automobilom. odnosno da ima barem jednu traku, a ono em što na putu nema asfalta već sto je širok dovoljno za motor.

Slika pećine nemam puno jer nisam nosio tronožac a blic ne funkcioniše baš na toliko velikoj površini jer je pećina dosta široka i visoka.

Platili smo ulaz, kupili vode i neki slatkih i krenuli u pećinu :)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

U pećini smo bili samo jer smo ušli bez vodiča. Hteli smo tako a on nas pustio :) Milica se propisno isprepadala..nije joj prijao abijent. meni bilo super :)

Da ne dužim priču dalje…ko hoće da ide nije daleko. Ko nije veliki ljubitelj pećina neka ne ide ovde jer je put katastrofa. Verujem da endurače neće imati nikakav problem..za težak putni motor ovo nije bas jednostavan put.

Belogradchik treba obići jer je pogled stvarno neverovatan..kao sa drugog sveta. Ono što slike ne mogu dočarati je sama veličina tih kamenja..možete videti šumu dole pa otprilike oceniti koliko je to otprilike.

Jedna mala panoramica za kraj:

PANORAMA.jpg

Motor se na putu ponašao bez ikakvih štucanja i problema. <Pređeno 920 kilometara. Potrošnju nisam merio ali je bila veća od proseka jer se vozilo malo brže.

Na kraju jedav moj video koji je snimak puta od Zaječara (Zvezdan) do Paraćina i deo autoputa prema Beogradu.

 

ne znam da li će video biti svima vidljiv jer sam koristio licenciranu muziku. I još jedna stvar..ne znam zašto se to desilo jer na samom video ništa nije čačkano ali prvih 2-3 minuta imaju kao malo ubrzan video. posle se unormalizuje. Čudno je što original i snimak na youtubu imaju istu dužinu. Što će reći negde je umanjio brzinu snimka ali to nisam primetio.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.