Značenje ”Boja” i prišivaka

KAKO TREBA DA IZGLEDAJU JEDNODELNE, DVODELNE I TRODELNE BOJE!!!

Jedina stvar koja pokazuje da ste član nekog moto kluba su ”Boje kluba”.  Svi moto klubovi imaju svoje ”Boje” i razlikuju se od drugih klubova. Varijacija u ”Bojama” je  u dizajnu, boji, veličini…., ali svaki prišivak (patch) ima svoje značenje.

U ovo delu obradićemo osnove

  1. Jednodelnih,
  2. Dvodelnih i
  3. Trodelnih boja.

jednodelne boje

Logotip moto kluba na zadnjem delu prsluka (1). Na primeru je naveden okrugli oblik što ne mora da bude slučaj kod svih moto klubova, bitno je da se ispoštuje jednodelnost. Logotip na prednjem levom delu prsluka (2). Naziv kluba (3)

 

jednodelne boje primeri

Sa jednodelnim bojama se označavaju moto klubovi sa oznakom ”RC” (Riding Club), kod nas ”MK” (moto klub). To su zvanično registrovani ili neformalne grupa ljubitelja motora. Načelno, a u zavisnosti od individualnih pravila ”mk” boje se kupuju i vlasništvo su člana kluba, ukoliko to drugačije nije dogovoreno u samom klubu. Ovi klubovi mogu imati klubske prostorije, finansiranje putem članstva i sva ostala pravila koja važe za udruživanje građana. Članovi ovog moto kluba mogu biti i žene i muškarci.

dvodelne boje

(1)-Logotip kluba na zadnjoj strani prslika, (2)-Naziv države kluba na zadnjem donjem delu prsluka, (3)-Prišivak boje kluba na prednjem gornjem delu prsluka, (4)-Naziv kluba, (5)-Ime/nadimak člana-Opciono, (6)-Zvanje/uloga člana kluba-Opciono, (7)-Naziv države kluba

Ove dvodelne boje se ređe viđaju ali svakako da postoje. Koriste ih isključivo ”MC” klubovi. Kao i kod svih ostalih ”MC” klubova, boje se zaslužuju i u zavisnosti od individualnog pravila kluba i postoji period stažiranja.

dvodelne support boje(1)”Suport” u gornjem delu i ”Naziv kluba” u donjem delu (2)-logotip kluba. (3)-”Patch”prišivak na levoj strani prednjeg dela prsluka, identičan kao i pozadi.

Ove boje su namenjene uglavnom ”Support” (podrška) članovima ”MC” klubova. Nose ih žene i muškarci (žene zato što ne mogu biti članice ”MC” klubova, a muškarci zato što ili ne žele da budu punopravni članovi kluba ili iz nekog drugog razloga žele da budu samo support).O tome ko dobija ”Support” boje odlučuje uprava ”MC” kluba.

trodelne boje

(1)-Naziv kluba na zadnjem gornjem delu prsluka, (2)-Logotip kluba na središnjem zadnjem delu prsluka, (3)-Mesto/Grad kluba ma donjem zadnjem delu prsluka, (4) Prišivak logotipa kluba ili značka kluba, (5)-Naziv kluba, (6)-Mesto/Grad sedišta kluba, (7)-Ime ili nadimak člana kluba-Opciono, (8)-Zaduženje u klubu pr.Predsednik,sekretar i slično-Opciono.

Trodelne boje nose isključivo ”MC” klubovi, sa strogim ispisanim pravilima kluba (ne uzimajući u obzir opšta pravila ”MC” klubova) i ova pravila su individualna i variraju od kluba do kluba. Boje se zaslužuju  i stažiraju u periodu koji je klub propisao, taj period stažiranja može biti od jedne pa čak do deset godina. U ovom periodu Vi niste punopravan član kluba već boje dobijate nakog ispunjenih zahteva kluba. Sve bitne odluke u ”MC” klubovima se donose glasanjem upravnog dela kluba ili glasanjem svih punopravnih članova kluba.

mk ili mc

Razliku izmedju ”MC” i ”MK” klubova možete pogledati >>>OVDE

šta znači

Mnogo je u javnosti polemike i rasprave o tome šta znači prišivak sa brojem ‘’13’’ ili ti ‘’Diamond 13’’ prišivak. Ako pitate 10-tak bajkera šta ovaj prišivak označava, svi oni će vam dati različita objašnjenja.>>>ČITAJ DALJE…

 

žene i mc klubovi

Ako pogledate današnje ‘’MC’’ klubove svakako nećete pronaći žene u njima, a pogotova ne sa bojama. Jesu li žene nekada bile punopravni članovi ”MC” klubova ? >>>POGLEDAJTE.

 

Preuzeto iz knjige : ”Istorija moto klubova” (Autorsko pravo : motoskupovi.com)